STAKLO

Staklo prozorsko

STAKLO

Staklo je zastupljeno u svim vrstama poslovnih i stambenih objekata. Karakteriše ga veliki procenat jednog otvora i samim tim u velikom delu utiče na njegove karakteristike.

Osnovne primene u eksterijeru su: ispuna za stolariju, zastakljivanje fasada, gelenderi, ograde, krovovi, bašte ugostiteljskih objekata i slično.

Za enterijer: kupatila, pregrade, kancelarije, gelenderi, ograde, police i slično.

Ima mnogo podela i vrsti stakala ali ćemo u daljem tekstu navesti samo elemente stakla koji su vezani za stolariju, delimo ga po nekoliko osnova: debljini, kvalitetu i boji folija, čvrstoći i strukturi.

JEDNOSTRUKO STAKLO

Jednostruko staklo je osnova dobijanja proizvoda u službi transparentnosti, akustičnih i termičkih karakteristika. Osnovni parametri su mu debljina 2-20mm, boja, izgled (razlika je vizuelna i pri dodiru) i čvrstoća (obično i kaljeno staklo).

KALJENO STAKLO

Kaljenje stakla je proces pečenja stakla na visokoj temperaturi čime mu se menja struktura i postaje do sedam puta jače. Pri pucanju takvog stakla, ono se rasipa u veliki broj malih komada i male su šanse da dođe do povrede. Primena mu je za izradu velikih staklenih površina i na mestima gde se zahteva poboljšana struktura.

LAMINIRANJE STAKLA

Laminiranje je proces spajanja jednostrukih stakala u dva ili više slojeva sa definisanim folijama između (u zavisnosti od potrebne funkcije tog stakla). Pri eksploataciji takvog stakla, u slučaju da dođe do pucanja, javlja se efekat paukove mreže i male su šanse da dođe do ozbiljnijih povreda. Namena mu je za velike staklene površine, kod potrebe izolovanja zvuka, povećanja stepena bezbednosti (proizvodnja neprobojnog-pancir stakla) i slično.

STAKLO PAKETI

Staklo paketi se izrađuju kao termo paket (dva sloja stakla, između povezana lajsnom), i troslojni paket (tri sloja stakla, između povezana lajsnama). Prostor između stakala se može puniti sa nekim vrstama gasa kako bi se poboljšale karakteristike staklo paketa. Lajsne koje se koriste za dobijanje termo paketa mogu biti aluminijumske (standardne) i PVC (warm edge) sa poboljšanim termičkim karakteristikama. Slojevi stakla na sebi mogu imati foliju (film) i proizvode se u nekoliko varijanti.

WARM EDGE LAJSNE (TOPLA IVICA)

Warm edge lajsne su deo termo paketa, razlikuju se od standardnih sivih aluminijumskih lajsni poboljšanim termičkim karakteristikama. One su značajne po tome što se proizvode od plastičnog materijala koji po svojim osnovnim karakteristikama nije prenosilac hladnoće. Jedan od modela warm edge-a je TERMIKS. Prednosti u odnosu na standardnu sivu aluminijumsku lajsnu su smanjen koeficijent PSI, toplotni gubitak na samoj ivici termo paketa i crna boja lajsne koja se lepše uklapa, pogotovu na tamnoj stolariji koja je sve zastupljenija.

DEKORATIVNE LAJSNE U STAKLU

Kao ukrasni element u staklo paketima se postavljaju specijalne lajsne i karakteriše ih dimenzija, oblik i izgled. Postoji nekoliko modela i oblika koji se svojim karakteristikama uklapaju u potrebe izgleda objekta.
Staklo
/** tawk.to cahtbot **/